Rasbeschrijving van de Puggle

De Puggle is een kruising van twee rassen: de Mopshond en de Beagle. Deze combinatie wordt ook wel F1 generatie genoemd. Een kruising van F1 Puggle met een F1 Puggle is meer voorkomend en wordt F2 generatie genoemd. Uiteraard is het mogelijk om ook met F2 generaties te fokken, maar naarmate de F-categorie daalt, zullen de typische kenmerken van de Puggle vervagen en minder zichtbaar worden. Let bij de aanschaf van een Puggle dus altijd goed op welke F categorie het betreft. Puggle & Co fokt enkel met F1 Puggle's en zal in de toekomst zelfs ook met de combi Mopshond/Beagle gaan fokken. Puggle’s worden vaak aangeduid als een "designer hond" en zijn populaire metgezellen geworden.

Let bij de aankoop van uw Puggle goed op dat u de juiste kruising van beide rassen krijgt. Helaas wordt er ook veel geprutst met de Puggle. Een voorbeeld is Jackrussel met Mopshond. Daarnaast komt ook de combinatie Franse bull met Mops voor. Deze honden worden verkocht als Puggle maar zijn het zeker niet! Je ziet dit voornamelijk aan de oren en de snuit. Ook zijn deze hondjes vaak lichter in gewicht (een volwassen Puggle weegt gemiddeld 14 - 16 kg). Let dus goed op wat u koopt en informeer u goed! Puggle & Co wil door het fokken van de Puggle karakteristieken als de platte neus van de mops tegengaan. De zaken die de gezondheid van de hond niet ten goede komen. Puggle & Co heeft hiervoor ook als informatiepunt gediend voor De Telegraaf en SBS6.

Het karakter

Het uiterlijk van de Puggle varieert sterk. Een ideale Puggle heeft een atletisch, iets langer lichaam als dat van een Beagle. Ze hebben ook een slankere en langere snuit. Puggle's behouden de grote, ronde ogen, gekrulde staart en rimpels van de Mops.

Het temperament 

Logo PuggleDe Puggle is aanhankelijk en actief. Ze gedijen op aandacht en menselijke interactie. Ze kunnen er over het algemeen niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Als ze zich vervelen of eenzaam voelen kunnen ze destructief worden en onophoudelijk blaffen. Ze kunnen goed met kinderen, honden en andere huisdieren en zijn geschikte speelkameraadjes. Puggle's zijn vriendelijk tegenover vreemden, maar ze zullen blaffen als er bezoek komt of als ze vreemde geluiden horen.  

De verzorging

Af en toe borstelen met een stevige borstel is een vereiste voor de Puggle. De rimpels en de oren moeten regelmatig worden gereinigd. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Puggle & Co adviseert om op zeer regelmatige basis de trimsalon te bezoeken voor het welzijn van uw hond.

De vacht

De vacht van de Puggle is dicht, recht, kort, glanzend en glad. Het is van een fijne structuur en er is geen bevedering en er zijn geen krullen. De kleur van de vacht is er in het rood gestroomd, effen zwart, effen wit, effen rood, of bont (combi van de genoemde kleuren). Dit ras verhaard gemiddeld maar zoals eerder aangegeven, een regelmatig bezoek aan de trimsalon voorkomt veel verharing.

Trainen en opvoeden

De Puggle heeft de neiging om te koppig te zijn en het kan zeer moeilijk zijn om ze zindelijk te krijgen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid is aan te bevelen. Iedere pup van Puggle & Co krijgt dit in beginsel al mee. Wel adviseren wij om een gehoorzaamheidscursus (puppy-cursus) te nemen. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden en de opvoeding moet gegeven worden met beloningm, stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Puggle heeft veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Zij zullen het goed doen in een appartement op voorwaarde dat zij voldoende beweging krijgen en een breed scala van veilig speelgoed hebben om mee te spelen. Het beste is een stevig omheinde tuin met veel ruimte om er te kunnen ravotten en rennen. Wandelen met de baas vinden ze heerlijk.

Broodfok

Helaas is het een feit dat de Puggle steeds meer in de broodfok wordt gefokt. Geboren nestjes bij een geregistreerde fokker is moeilijker aan te komen. Broodfokkers importeren de hondjes en verkopen deze door. Ook wordt er door Puggle eigenaren wel eens geexperimenteerd om een nestje te houden. Ook hier wordt afgeraden om een pup aan te schaffen. De ouders dienen de juiste F-categorie te bevatten en dienen beslist niet ouder te zijn dan circa 5 jaar. Vraag hiernaar bij uw fokker. Wij willen wij u dringend adviseren om uw geduld te bewaren bij aanschaf en desnoods wat langer te zoeken naar het juiste adres.

Hoe herkent u Puggle’s uit broodfok

 • Vader en/of moeder is niet aanwezig
 • Geen foto van de vader
 • Ligt in schuur, stal of keuken
 • Te schoon in huis, omdat ze hier even neer zijn gelegd
 • Foto's nemen liever niet
 • Mailen kan, maar specifieke foto van een pup is niet mogelijk
 • Prijs is relatief laag. Ongeveer tussen de 350,00 en 700,00 dit zijn geen particulieren prijzen
 • Honden zijn niet getest en gechipt
 • Europees paspoort zonder stempels
 • Vieze pups, met traan ogen
 • Bang als je de pup op wil tillen

Blijf hier weg, en kies geen pup uit medelijden. Hiermee hou je zulke praktijken in stand!